Kunskap är makt!

Sir Francis Bacon

Sir Francis Bacon anses vara upphovsman till det berömda uttrycket ”kunskap är makt”. Det närmaste uttrycket i Bacons verk är måhända uttrycket ”ipsa scientia potestas est”, som finns i hans Meditationes Sacrae (1597), vilket översätts som ”kunskapen i sig är makt”:

Tolkningen av begreppet makt som avses med Bacon måste därför ta hänsyn till hans distinktion mellan makten att veta och makten att arbeta och handla; motsatsen till vad som antas när maximen tas ur sitt sammanhang.

På ett annat ställe skrev Bacon: ”Mänsklig kunskap och mänsklig kraft möts i ett; för där orsaken inte är känd kan effekten inte produceras. Naturen som ska befallas måste lydas; och det som i kontemplation är som orsaken är i funktion. som regel.”

Ralph Waldo Emerson

Den amerikanske filosofen Ralph Waldo Emerson skrev i sin essä Old Age, inkluderad i samlingen Society and Solitude (1870) att ”Skicklighet att göra kommer av att göra; kunskap kommer genom öppna ögon och arbetande händer; det finns ingen kunskap som inte är makt.”

Wissen är Macht i Tyskland

Efter Tysklands enande 1871 användes ”Wissen ist Macht, geographisches Wissen ist Weltmacht” (Kunskap är makt, geografisk kunskap är världsmakt) ofta i den tyska diskussionen för att stödja ansträngningarna för ett tyskt kolonialt imperium efter 1880.

Julius Perthes använde till exempel mottot för sitt förlag. Denna installation av geografisk forskning följde dock populära önskemål och påtvingades inte av regeringen. Särskilt greve Bismarck var inte särskilt intresserad av tyska koloniala äventyr. Hans sändebud Gustav Nachtigal var mer intresserad av etnologiska aspekter än landerövringar.

Efter första världskriget försökte tysk geografi bidra till ansträngningarna att återta en roll som världsmakt. Forskare som Karl Haushofer, en före detta general, och hans son Albrecht Haushofer (båda nära vänner med Rudolf Hess) fick världsomspännande uppmärksamhet med nämnda geopolitiska begrepp som portalparagraf.

Efterkrigstidens geografi var mycket mer försiktig. Begrepp om politisk geografi och maktprojektion hade inte varit utbredda vetenskapliga ämnen förrän 1989 i Tyskland. Geografisk kunskap är dock fortfarande viktig i Tyskland. Tyskarna tenderar att håna amerikanska politikers och kändisars jämförbara brist på intresse för ämnet geografi och – i förlängningen – kunskap i allmänhet.

error: Content is protected !!