I tidigmodern tid kunde välbeställda ynglingar fara runt i Europa för att besöka kulturellt och vetenskapligt viktiga plaster. Dessa bildningsresor var officiellt ett försök att bättra på lärdomen genom att på plats se antika skulpturer och berömda lärosäten. Resorna var en del av alla välbeställda unga mäns intellektuella mognad.

Själv gör jag denna resa på ett för tiden anpassat sätt; genom digitala avtryck skriver jag ner och dokumenterar allt jag lär mig genom mina självstudier. Jag begrundar och reflekterar föremål jag ser, texter jag läser, musik och konst jag ser och hör och – kanske än viktigare – delar med mig till de som delar min bildningstörst.

Tanken är att på ett någorlunda strukturerat sätt delge andra mina resor i kunskapens länder. Mina intressen är många, och min iver att läsa är lika stor. Polyhistorns tid är ännu inte över; specialiseringens tid är begränsande för en del oss som ännu tror att bildning betyder något.

Dokumenterandet blir naturligtvis också ett sätt för mig själv att klargöra tankar och repetera för att så kunskapsfrön som med tidens skall bära rötter.

Sist men givetvis inte minst: namnet polyhistor anger att sidan kretsar kring en mångfald ämnen. Sedan länge har det så kallade renässansmännisko-idealet tilltalat mig. Att vara invigd i så många konster och vetenskaper som möjligt har alltid varit ett mål att sträva mot för mig. Idag har vi alla möjligheter att förkovra oss på egen hand, bara fantasin sätter egentligen gränserna för våra studieobjekt.

Vi har mikroskop som vanliga människor har råd att köpa som är så avancerade att forskare för hundra år sedan bara kunde drömma om dem. Detsamma gäller amatörteleskopen. Inte minst tillgången på litteratur och forskningsmaterial har revolutionerat möjligheterna för alla och envar att uppfylla mål som amatörforskare förr fantiserade om. Praktiskt taget all kunskap och forskning finns att tillgå i fysisk och digital form för den som önskar fördjupa sig.

Varmt välkomna att följa med på min bildningsresa!

Bläddra bland ämnena

Tre grundpelare
Paragraf 1
Studier i gemenskap

Resultatet av studierna skall alltid syfta till att populariseras genom offentlig spridning. Vidare skall forskaren också så långt det är möjligt debattera fynden med andra i offentlig debatt.

Paragraf 2
Etik

Forskningen måste respektera mänskligt liv i alla dess former.

Paragraf 3
Alternativa metoder

Forskaren ska, när det är möjligt, söka införliva och respektera alternativa källor och vetenskapliga metoder.

error: Content is protected !!